lördag 30 juni 2012

Hemlich manöver




Killarna lagade världens godaste middag i går. 3 rätters. Fantastiskt.

Men vi hade tur att kvällen slutade lyckligt. För livets skull. Lär er Hemlich manöver. Den är livsviktig.
En i familjen (familj i vidare bemärkelse) satte en köttbit i halsen. Och fick inte upp den. Vi ringde 112. Det kunde ha gått riktigt illa. Vi turades om att göra manövern och efter att familjemedlemmen nästan hade förlorat medvetandet så fick vi upp delar av köttbiten och "patienten" fick lite färg på läpparna. Ambulansen kom efter 10 långa minuter. Vi hade tur att den var ute och åkte i en by 1,5 mil från oss. 5 minuter senare kom en till ambulans från staden. Jag tror de skickade båda för att den som kom först skulle ta hand om patienten.

Patienten kunde själv ta sig ut i ambulansen och lägga sig på båren. Vi kunde alla säga hejdå och barnen fick se att det gått bra.
Ambulans nr 2 hade ingen annan utryckning just då så de stannade en stund så att barnen fick titta i ambulansen. Innan de åkte sa dom " Prata om det här nu, prata igenom det ordentligt" Det gjorde vi. Och vi åt den goda middan. Innan delar av familjen skulle dra sig hem till sitt ringde de som var med på sjukhuset och ville att alla skulle vara kvar. Patienten skulle få åka hem och ville se oss alla. Och så blev det.

Nyss satt patienten med troligen ett gäng brutna revben och åt resterna av desserten och mådde ganska bra.

Eftersom jag inte är speciellt religiös och inte helt tror på slumpen så har jag gjort en analys. Seriöst eller hur?
Alla kan sätta i halsen. Men alla kan inte Hemlich manöver. Kombinationen av lite tur och att faktiskt två av oss kunde manövern och kunde instruera de andra gjorde att det gick bra. Om patienten förlorat medvetande skulle vi enligt SOS göra "mun mot mun" för att försöka pressa ner luft i lungorna. Jag frågade SOS om vi skulle göra hål i luftstrupen, men fick inget riktigt svar på det.

Så här går det till (snott från wikipedia)




När du utför hemlichmanövern använd dig av dessa 3 punkter.
1. Ställer du dig bakom personen och lägger armarna under bröstkorgen.
2. Knyter ena handen och placerar tumsidan nedanför bröstbenet.
3. Griper tag i den knutna handen med den andra handen och trycker kraftigt inåt-uppåt. Då skapas en luftstöt som kan få hindret att lossna. Ibland behövs flera stötar för att få upp det som hamnat i luftstrupen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar