torsdag 27 oktober 2011

Från Milko till Arla


Till våren blir det ko-släpp igen =D

Nya tider väntar för oss. Det senaste halvåret har varit tufft. Avräkningspriserna för mjölk, dvs det priset bonden får för per kg mjölk han/hon säljer till mejeriet, har sänks månad för månad. Några månader till hade troligen inte gått då hade nödlösningarna tagit slut. Konkurensverket sa häromdagen ja till att Milko får slås ihop med Arla, vilket innebär att vi kommer att få en höjning av avräkningspriset till "normalnivå". Vilket för oss innebär att vi kan fortsätta att vara mjölkproducerande bönder. Som medlem i Milko avsätts varje år en viss procent skattade pengar av avräkningen till varje bonde som den får då den slutar som mjölkproducent. Som en slags pensionsförsäkring som Milko förvaltar, det är alltså i hop jobbade pengar. Dessa pengar försvinner upp i Arla, men här gäller det att inte bli bitter... Vi kan ju trots allt fortsätta som bönder.

Det är intressant hur det vinklas olika i tidningarna. I Ljusnan, lokaltidningen, står följande:
"I och med inträdet i Arla börjar Arlas avräkningspris gälla den 1 november och det är Arla som betalar ut det. Det innebär en höjning på 60-90 öre per kilo mjölk för mjölkbönderna."
Det ser ju bra ut att vi får en så bra ökning av inkomsterna. I Svenska Dagbladet står det lite annorlunda: "Mjölkbönderna som varit knutna till Milko i Mellansverige har haft det ekonomiskt kämpigt.
- De har fått 60-80 öre mindre per liter än en Arlabonde säger Åberg"
Båda har rätt men Svenska Dagbladet visar tydligare hur det faktiskt sett ut.

Vi vardagsfirade igår med barnens favoritskräprätt : Kebab med pommesstrips och bearnaise och ketchup. Yeehaa!!!

Diskmaskinen har pajjat. Det är inte bra. Särskilt eftersom ingen vill diska för hand. Då blir det så här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar